Kuciwa Merana








Adik : Kak, aku nak tanya kau sikit boleh?

Aku : Kau asal? Aku takde duit.

Adik : Ala kau ni. Ingat aku nak sangat ke duit kau tu.

Aku : (malas layan)





Adik : Kak, cepat lah.

Aku : Kau ni bende? Aku belasah kang.

Adik : (pandang aku sambil buat muka merenung masa depan) Aku pelik la kak. Apsal ek aku setia dengan orang tapi orang tak setia dengan aku. Kenapa nasib aku malang kak.

Aku : Eh, kau ni. Rileks ah, jangan nangis.

Adik : Aku sedih kak. Kenapa Dira buat aku camni. Aku sayang gile kot kat dia. Tergamak dia curang dengan aku. Dah la curang dengan kawan baik aku sendri. Rafiq pun satu. Sampai hati dia bertepuk tangan dengan Dira. Kak, tolong aku kak.

Aku : Kau ni apa la. Aku tak sangka kau tangkap cintan abis dengan dia tu. Bukan ke kau cakap nak mainkan dia je?

Adik : Memang la masa memula aku nak mainkan dia je. Last-last aku yang kena main. hampeh

Aku : Ha. Tu lah kau. Aku dah cakap dulu kau taknak percaya. Perempuan ni ada kuasa sakti tau. Dah la kau takyah la fikir sangat. Setakat si Dira tu ape lah sangat. Nak kata cantik tak jugak pun. Nak kata pandai tak jugak. Nak kata market, oh yang tu ada sikit-sikit.

Adik : Kau ni.

Aku : Kau tahu tak kenapa kau clash dengan Dira sekarang? Sebabnya Allah dah tentukan jodoh kau dengan orang lain tau. Tapi sebelum kau bertemu dengan jodoh kau, kau akan lalui banyak persinggahan dalam hidup kau. Kau akan hadapi macam-macam konflik. Macam sekarang ni. Dira dah taknak dengan kau. Buat apa terhegeh-hegeh. Kita pun ada maruah. Buat apa kita sayang kat orang yang tak sayang kita. Buat apa rindu dekat orang yang tak pernah rindu kita. Tengok, dia bukan main bahagia kat sana, gelak-gelak dengan kawan dia. Kau pulak macam bodoh je frust menonggeng. Kau tak malu? Dah la. Aku pun tak suka kat si Dira tu. Umi pun tak suka. Dia tu lansung tak pandai hormat orang tua. Bla bla bla bla. Kau jangan nak bla bla bla bla. dan bla bla bla

Adik : Kak, asal eh bila kau nasihat je aku terus rasa okay. Tapi bila kau sendiri putus cinta aku tengok kau lagi teruk dari aku.

Aku : Err. Eh, aku bukan suruh kau beli tomyam ke tadi? Kau pergi beli sekarang! Pergi!
Grr -_-'




p/s : You never know what its like until you walk a mile in their shoes.




74 comments:

  1. Betul tu. Bagusnya kakak ini. Kalau saya, saya dah marah dah nangis ke sebak ke. Haha. Even diri sendiri nangis tak kuar bilik kalau putus cinta. hahahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. err. mana pernah. aku kalo putus cinta pun tetap cool.

      haha :D

      Delete
  2. Replies
    1. tu lah kali terakhir saya dengar dia cakap centu.

      sekarang player gile. erks

      Delete
  3. dua org makhluk yg dudok kt atas pokok kelapa dlm gambo tu tak gayat ke?kus semangat.
    aku x prnah kapel.jd aku tak fhm.ngeh3.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila rasa cinta melebihi segalanya. haha

      Delete
  4. perghhh...motivasi dia..lejen bak hanggg
    hahahha

    betul tu camies.betul :')
    patah seribu hati ku~~~~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. er. aku malu sebenarnya.

      erk.

      tc iqa. kbaii

      Delete
  5. haha.. kan.. mmg camtu kot. kalo nasihat org pandai kemain. tp bila jd kat diri sendiri, langsung xdpt nak handle. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu takpe. bila diri sendiri. pehh haha

      Delete
  6. aah..terlupa lak tang tomyam tadi..hehehhe


    erm..benar belaka apa yang dikatakan tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tomyam tu memang mabeles gile. haha

      Delete
  7. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Haha!

    Biasa laa. Kita kekadang nak bg nasehat tu kemaen pandai susun kata2. Sampai part kita kena, kenapa la setiap kata2 tu kita tak pandai susun untuk diri sendiri? Kdg ada org nasehat pun, siap ckp lagi, "Kau cakap bleh laa, bukan kau yg kenaaaa" Lagi nak layan perasaan sedih tu. Hahaha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? hahaha
      aku memang failed lah bab pujuk diri sendiri.

      err kau pujuk aku boleh?
      kahkah

      Delete
  8. ya lar banyak sgt blablablabla,pandai pulak motivate orang hahaa


    =amboi adik kongsi kisah cinta dgn kakak..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa lah.

      patutnya aku kena amik course motivasi tak pun psikologi.
      hahaha

      Delete
  9. wah... nasihat ko mmg maveles lah... mcm penceramah bebas.. huhuhuhu

    ReplyDelete
  10. Yeap....klu kite dh pnah hadapi....bru la kita tahu....dan kite senang jew nasihatkan org....put ourself in their shoes....and we'll know exactly...

    ReplyDelete
  11. aku setuju dgn nsht ko 2....


    dan dan kan dah kena balik,wakaka XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram gua dengan dia tu.
      melawan je tau.
      grrrr



      haha

      Delete
  12. Cinta ini bukan sesuatu yg kita boleh lupakan sekelip mata..disaat kekecewaannya amat sakit dan perit...tapi kita kena kuat untuk laluinya..

    ReplyDelete
  13. pandai sngt nasihat orang!diri sndiri errr...kih3

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku memang pandai nasihat orang.

      nasihat je la kan. sendiri? err haha

      Delete
  14. aku rase kau kene record ape y kau nasehat kat adek kau. biler kau frust kau boleh dgr ape kau cakap balik. insyaAllah kembali normal :D

    #pesss : peluk kau ketat2 weyh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh. nanti pasti akan aku cuba cara itu.

      hahaha :D

      Delete
  15. hewheww.
    nasihat org boleh . sng cakap kan.
    tp kene diri cndiri rasa mcm erghh

    ReplyDelete
  16. yang tukang nasihat pun banyak jugak kecewanyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. adik mana boleh lebih dari kakak. haha

      Delete
  17. punye sedih adik kau. *sambil lap2 air mata*

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali pertama dan terakhir aku tengok dia nangis sebab perempuan.
      em first love lah katakan :P

      Delete
  18. wahhhh "kuciwa" yaaa....hehe...comel jer spelling...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. err. aku?

      aku memang comel. hahaha :D

      Delete
  19. Nak nasihat orang senangg je kan .
    Tapi bila kena atas diri sendiri .
    Waaa . Tiada siapa yang mengerti :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah, takde sape mengerti.

      uwaaa. sobs :'(

      Delete
  20. ko tak geram lagi kan? ^^ aku ingat pompuan tapi laki rupenye adik tu.. hmm.. dah die pun mula2 niat nak main2 kan memang patut r kot kne camtu.. tapi betul r tu.. aku pun nasihat memang pandai.. tapi sendiri kne baru tau cane kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat mata memandang, berat lagi bahu yang menanggung segala penderitaan. cewaaaahh haha

      Delete
  21. hee..kakak terkene blek ke ni??

    ReplyDelete
  22. melihat tajuk entri,aku teringat sesuatu....




    kuaci!dah lamer xmakan kuaci.yeah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jugak kuaci. aku pun dah lama tak makan.


      haha

      Delete
  23. erkkkkkk...rasa macam nak undo comment kat atas nih..heheh

    ReplyDelete
  24. haha. kesian akak dia kena se-das dengan ayat menusuk kalbu adiknya

    ReplyDelete
  25. Ah ini lah sbbnya aku cukup benci bila orang mintak nasihat tentang cinta. Bila aku utarakan nasihat aku, last-last sekali diorg msti kbo "Kau bf sekor pun tak pernah ada lg bunyi bising..."

    Mana silapnya akuuuuu?!!! AHHHHH diorg yang nak nasihat tadi!

    ReplyDelete
  26. ape ni kak..akak lagi teruk drpd adik rupanya..kan dah kantoi hihi

    nice entry maa

    ReplyDelete
    Replies
    1. err. sebenarnya tak.
      seriuss. err


      dia memang suka bergurau

      Delete
  27. bertepuk tangan dengan orang lain? selesaikan dengan cara mudah. potong tangannya.

    ReplyDelete
  28. ahrgghh..tersentapnya aku baca part kau ceramah adik kau tu!

    buat apa tunggu orang yg tak sayang kita kan? kau sayang aku tak camy? kehkeh

    ReplyDelete
  29. Salam Camy, apsal akak tak tau kamu update blog, adui... miss cite best lagik, heeeee~ Camy, kenkadang kite boleh jadi penasihat yg baik, n selesaikan masalah org lain, tapi masalah kite, susah nak handle, n harap ade la org lain yg leh tolong tapi kalo tolong diri sendiri pun boleh kot...huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang boleh kak.

      masuk bilik, pasang radio kuat-kuat,
      pastu jerit sepenuh hati.


      kepuasan :D

      Delete
  30. kuciwa is better thn terkucil dik hehehe

    ReplyDelete
  31. hye adik.. kiteww kan adeww.. hahaha

    ReplyDelete
  32. hahaha ending dier klakar la pulak..
    tp setuju sgt2.. apesal la nak buang mase syg org yg x syg kiter kan??

    ReplyDelete
  33. Kecewa merana mengajar kita apa itu erti pengjaran membina.. ;)



    Sedap tak tomyam yang adik beli tu? heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betul.


      pehh, sedap gile. dia ada letak nenas.
      em perlu ke aku mempromot disini -_-

      Delete
  34. aku rasa macam aku dah komen entri ni. ke belum??

    pehhh, ohsem r kau kakak! kdg2 bila kita menasihati org lain, sdkt sbyk kita menguatkan diri kita sebenarnya. kan?

    ReplyDelete

Hentam saja la labu.

Copyright ©. All Right Reserved by LyaKamelia