Selamat tinggal facebook


Setelah mendapat tips dari kay are , aku aplikasikan tutor kepada aksi.

p/s : Entry kali ini agak panjang. Dinasihatkan kepada mereka yang mempunyai tahap kantuk yang tinggi, yakni mereka yang menggunakan pensil bagi menahan tertutupnya kelopak mata, disarankan agar anda tidak meneruskan pembacaan kerana dikhuatiri akan dijangkiti penyakit mata buntang caprioca.







Dewasa kini. Semua ada facebook aka fb. Warga emas, kanak-kanak yang baru mumayyiz, remaja, orang dewasa. Pendek kata semua. Tak terkecuali jugak aku. Yang berusaha mengejar arus modenisasi. Namun nampaknya tidak berjaya. Laju betul dia lari. Impaknya. Kaki terseliuh. Sakit. Lalu balik rumah. Tidur.


Sejarah yang tak mungkin berulang. Pertama kali sign up ketika 16 (2008) Masih budak. Lansung tak tahu guna. Saja-saja. Masih gemilang myspace dan juga tagged. Facebook dilupakan. Sangat tidak menarik. Bila dah beso sikit umur 17 baru aktif main. Tu pun macam bodoh je. Komen-komen. Like-like. Update status merapu. Maki orang. Menganjing.


Besar sikit lagi lagi aktif. Masuk ipta. Buat group. Segala updates dekat facebook. Kelas tak ada dekat facebook. Kutuk lecturer dekat facebook. Ampu lecturer jugak dekat facebook. Kutuk kawan-kawan. Terlihak aksi-aksi porn. Dah jadi pornbook. Tengok gambar hampir 10 album si kaki mencapub. Pastu like. Menganjing. Komen-komen 'you're soooo hot!'


Lagi lagi. Tengok orang cantik puji. Tengok orang hodoh kutuk. Tengok orang gedik update status macam sial kutuk jugak. Baca luahan awek juga gagah baru lepas clash. Kutuk lagi. Tengok bekas boyfriend dengan girlfriend baru. Menangis. Jeles. Meratap 'how could this happen to me?' Tengok orang lagi style mylo dan cantik. Dengki. Kata si dia sengaja cari publisiti. Lalu aku like lagi. Menganjing. Baca benda pelik-pelik percaya. Mudah di saiko. Stalk musuh. Hack lagi. Baca status si minah bajet. Kutuk lagi. Annoying.


Hidup jadi tak stabil. Perasaan tak menentu. Khayal. Masuk air. Tiga suku.

Facebook deactivated. Tenang. Malaikat Raqib berehat seketika. Malaikat Atid mula sibuk. Tapi tak setenang air di kali.


Setelah 7 bulan deactivated. Hari ni buat keputusan besar. DELETE. Pull stop. Activate balik. Update status terakhir. Tekan sini


Habis.


One step closer.



Finally.



Tenang. Aman damai. Syahdu.
Terlalu banyak kenangan bersama facebook.
Pahit. Manis. Tawar. Masam. Masin.


No more update status mencarut. Maki-maki orang.

No more like-like tak ikhlas.

No more komen kutuk-kutuk.

No more terbukak gambar retis porn berposing.

No more baca status annoying.

No more rasa sakit hati. 

No more menyaiko dan disaiko.

No more stalk and stalk.

No more. No more. No more.



Selamat tinggal facebook.



64 comments:

  1. Replies
    1. haha. encik H jangan emo. merosakkan kesihatan. kehkeh

      Delete
    2. Hemo sebab lapar...kehkeh

      Delete
  2. Ohhh delete? Sayanggnya .
    Masih ada benda penting dalam ituu .
    Huhuhu . tak terpikir mau delete lagi :)

    ReplyDelete
  3. baru lepas makan la..dah kenyang pun..:D

    ReplyDelete
  4. sygnyer nk delete fb :), hehehe, masih agy aktif

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ni bermasalah jiwa raga sikit. tu yang terpaksa delete tu :P

      Delete
    2. cantik oh gambar jari tu....

      Delete
  5. akak biasa main game je....
    tak suke baca2 komen yang mengada2..menyampah jugak kadang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh. tak pernah main game pun kat fb. sebab tiap kali login je sibuk nak stalk orang jee. hee ^^

      Delete
  6. aku dah berjaman x berfesbuk... ok je... kakakkakakka

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh. itu faktor umur. kakakakaka :D

      Delete
  7. wow.....anda yakin ngan keputusan itu??? huhuh

    singgah2 la sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. muktamad tanpa talian hayat! wawawa

      okay okay. cekidautt

      Delete
  8. aku buat fb masa thn 2011.
    dalam fb aku approve blogger je.lain2 sorry no!haha
    baru nak add kau.ok.fine.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa macam nak tiru je cara kau tu.
      buat fb hanya untuk blogger. kehkeh :P

      Delete
  9. Keputusan adalah pilihan sendiri. Apa yang dirasakan baik, itu yang sebetulnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. terbaik adalah delete. hehe

      Delete
  10. first time aku ada fb aku tak tidur 24 jam,seronok sakan katakan padahal friends aku belas2 je time tu..! haha biasalah tengok2 pixa, baca status gadis/jejaka malang/gedik/tak cukup kalsium kadang2 buat aku sakit hati.Nak jugak delate acc fb ni tapi aku dah tak ingat password dia sekarang..haha

    emm,ko tahu password aku ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku rasa ni lahh.

      ******* amacam dapat tak? huhu

      Delete
    2. macam salah jer..bukan yg ni ke?

      ********

      Delete
  11. aku pun ada terfikir nak delete fb. tapi..aih payah juga ya. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. macam aku ni memang takde kepentingan sangat. buat sakit jiwa adalah. so better delete.

      Delete
  12. seriouslyyy?heheh...:P
    dah try banyak kali daa...but u shud know,account kamu tu bukan sebenarnya di delete... :)

    ReplyDelete
  13. guna name aku, sile bayar royalti =P delete fb??? gile kagum aku, aku jarang online, ntah bape lame tak letak status pun tak pernah terpikir nak delete fb tu. biar je sudah. macam frenster, myspace, kau biar je.. tak delete pun.. huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. frenster dengan myspace aku tak delete. sayang ohh. hahaha.
      nostalgia tu. aku membesar dengan benda tu tauu. wakaka :P

      Delete
  14. wah leh lak alya hidup tak de fb..hehehe tapi bagus lah.

    ReplyDelete
  15. wahh
    delete fb terus??
    perghh..tu memg cubaan berani tu
    fara pon kalau xnak gune fb,pling2 pon deactve je
    nak delete syg sesgt
    heheee
    tp fb pon jrg bukak gak
    da bosn >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul la. bila tengok budak2 sekarang sibuk dengan fb, mula la cakap hey kamon la. zaman fb dah berlalu. kekekeke :P

      Delete
  16. yah. .yang aku nampak
    facebook dah macam jadik pornoboook. selamat la kau yang dah delete fb xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. pornbook? tepat sekali. kehkeh :P

      Delete
  17. Wahh ini memang hati kental! Hahaha aku pun rasa nk delete tp aku fikir sbb bdk class aku suka update kt group, ntah asal diorg malas nk msg. Haihh kalau tak rasanya aku pun dh delete

    ReplyDelete
    Replies
    1. budak kelas aku pun cam tu gak.
      tapi takpe sebab aku duk serumah dengan budak kelas aku,
      so kalo ada pape pun aku tetap akan tahu ^^

      Delete
  18. Kalu itu adalah cara terbaik maka buat lah...
    ok..tepuk dada tanya iman...

    wassalam....


    pls: pape nanti visit myblog yer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul. kalo itu boleh mengurangkan dosa InsyaAllahh. hee

      wasalam.

      Delete
  19. hai awak. im here to follow u.

    btw, teringin jgk nak delete fb tp kawan2 bising kata susa contact. huhu.. maybe akan ku delete juaaa someday. hehe

    ReplyDelete
  20. Saya pun rasa macam nak delete fb. Macam la. Jarang bukak, baik delete teruskan? Hehe. :D

    ReplyDelete
  21. Tahniah, aku juga bakal menyusul nanti, tapi entah bila

    ReplyDelete
  22. ikut suka la dik.. janji bahagia..

    ReplyDelete
  23. Facebook melalaikan! Nak belajar pun payah. Hehehe :P Btw, sayang nak delete, deact je lah. :)

    ReplyDelete
  24. betul gak kan..dekat fb macam2 benda kita tengok...kadang2 gambar yg diowg upload terlampau seksi...sikit sebanyak boleh menambah dosa...lebih baek delete..boleh tenangkan... tapi sm wat fb sebagai medan untuk promote blog jew..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. <----bangga ada orang sokongg :P


      betulbetulbetul :D

      Delete
  25. klu rasa fb tu tpt menyakitkan hati baik delete je..tahniah kerana anda telah berjaya delete fb.. bg aku fb ni tpt utk kita sharing info.. part yg negatif tu tak perlu la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang ada jugak info yang tak betull. lagi nak mencelarukan ummat ada. contoh pasal artikel yang cara mandi wajib dulu tu.

      Delete
  26. alangkah seronoknya kalu sy boleh ikut jejak langkah anda mendelete fb hehe

    ReplyDelete
  27. ermm...ermmm..ermmm..

    aku baru terfikir nak add fB kau. nak kenal kau yg senget mcm aku ni.tetiba nampak entri ni. acane aku leh terlepas pndg entri ni? -.-

    pe kate ko buat mcm ika. fb hanya untuk blogger? :)

    ReplyDelete

Hentam saja la labu.

Copyright ©. All Right Reserved by LyaKamelia